Fizik Tedavi

Isı, ses ve elektrik dalgaları gibi fiziksel ajanlarını kullanarak kas iskelet sistemi hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığın ve bu hastalıklara ait semtomplarının iyileşmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere, eklem ağrıları, kireçlenmeler, tendon yaralanmaları, kas spazmları ve ağrıları gibi kas iskelet sistemine ait hastalıkların yanı sıra ortopedik cerrahi girişimler den sonra kırık tedavileri sonucu gelişen kısıtlılıklarda da fizik tedavi uygulamaları yapılmaktadır.
- Sıcak uygulamalar (ısı paketleri, Infraruj ışınları, parafin, sıcak su banyoları vb)
- Soğuk uygulamalar (soğuk paketler, buz torbaları vb)
- Elektrik akımları (TENS ve FES gibi elektrik stimulasyonları, Enterferansiyel akımlar vb)
- Ses dalgaları (ultrasound )
- Traksiyon Yöntemleri (bel ve boyun çekme cihazları)
- Hidroterapi uygulamaları (Girdap banyoları, havuzlar)
- Lazer uygulamaları (Derin ve yüzeyel lazer cihazları)
Fizik Tedavi’de kullanılan ajanların henüz ıspatlanmış bir yan etkisi yoktur. Ancak uygulamalar sırasında elektrik ve ısı akımlarının fazla tutulması sonucu yanık oluşması, hidroterapi sırasında hijyene uyulmaması sonucu cilt enfeksiyonları görülebilir. Ayrıca kalp pili olanlara, kanser ve enfeksiyon hastaları ile hamilelere uygulama yapılırken dikkatli olunmalıdır.
Fizik tevide uygulan ajanlar ile sorunlu bölgedeki kan akımı uyarılır, iyileşme için gerekli kan hücreleri ve kimyasal maddeler istenen bölgeye daha çok ulaşmış olur. Ayrıca sorunlu bölgede biriken toksik maddelerde ortamdan hızla uzaklaştırılmış olur. Sinirler uyarılarak ağrı duyusu engellenir, zayıf kaslar güçlendirilir. Kas spazmları ve ödemler azaltılır. Bu sayede hastalığa ait ağrı, hareket kısıtlığı gibi semptomlar gerilemeye başlar.
Sonuç olarak; Fizik Tedavi uygulamaları her türlü kas iskelet sistemi ağrılarında iyileşmeyi hızlandırarak kişinin kısa sürede bağımsızlığını geri kazandırır.